Eftermiddagsbiblioteket

För verksamhetsåret 2014 fick Stockholms stadsbibliotek ett särskilt uppdrag att ”lässatsa”. Lässatsningen innebär att SSB målinriktat och strategiskt ska arbeta med en tydlig målgruppsinriktning och fokusering kring vissa områden inom läsfrämjande verksamhet för barn och unga. Betoning ligger på de utsedda växtplatserna Farsta, Skärholmen, Bredäng, Husby och Tensta/Rinkeby. En del av denna lässatsning ska göras för barn i ”mellanåldern”, 9- 12 år, genom vad som brukar kallas eftermiddagsbibliotek. Eftermiddagsbiblioteket definieras av SSB som ”en möjlighet för barn mellan 9 och 12 år att vara på en trygg och läsinspirerande plats efter skolans slut, på helger och på lov. Antingen själva eller tillsammans med kompisar. Målgruppen ska genom eftermiddagsbiblioteket känna läslust, trygghet och delaktighet.” Eftermiddagsbiblioteket är ett internt samlingsnamn på verksamheten och alltså inte ett namn som kommuniceras externt.

Syftet med projektet är få igång ett samtal kring vad eftermiddagsbiblioteket kan och ska vara på SSB, underlätta starten av aktiviteter/vissa förändringar i biblioteksrummet och få igång ett hållbart, långsiktigt och strategiskt arbete med målgruppen ute på biblioteken, särskilt på växtplatsbiblioteken. Satsningen på eftermiddagsbiblioteket förväntas också resultera i att biblioteken når fler i målgruppen. Ansvaret för det ligger på respektive bibliotek/enhet.

Under denna flik hittar ni som arbetar med eftermiddagsbiblioteket tips och tricks som kan underlätta arbetet med eftermiddagsbiblioteket. Här finns också de dokument som ligger till grund för verksamheten.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s