Bemötande

Under okt 2014 – jan 2015 har personalen inom SSB att haft avsatt tid på APT/enhetsmöte för reflektion kring bemötande gentemot barn. Detta arbete kallas Välkommen till biblioteket och riktar sig till all personal inom Stockholms stadsbibliotek oavsett vilken målgrupp man vanligtvis jobbar mot. Tanken är att all personal ska bli ännu bättre på att ta emot och bemöta barn på biblioteket.

Bemötandearbetet har pågått länge inom Stockholms stadsbibliotek och inom Kulturförvaltningen eftersom man har sett det som en oerhört viktig del i vårt arbete. Det har gjorts ett flertal satsningar, bland annat Kultur för alla. Alla dessa satsningar är en del av en pågående process och hänger på detta sätt samman. Man kan belysa bemötande från olika håll och genom olika tillvägagångssätt. Syftet med Välkommen till biblioteket är att genom kunskap och reflektion skapa en mer fördjupad medvetenhet och förståelse för målgruppen barn och för sig själv i relation till barn.

Arbetet med bemötande riktat mot barn är en del av den pågående Lässatsningen som riktar sig mot barn 0-12 år.

Så här såg planeringen ut:

Oktober – Synen på barn

November – Biblioteksrummet

Februari – Kommunikation/Pedagogik

Mars – Delaktighet/Inflytande

Här på bloggen kommer vi försöka samla ihop lite av era åsikter och tankar från de olika tillfällena kring barn och bemötande. Kommentera gärna och fortsätt föra diskussionen framåt.

Här kan ni se sammanställningar över diskussionerna:

DEL 1 SYNEN PÅ BARN

DEL 2 KOMMUNIKATION OCH PEDAGOGIK

DEL 3 DELAKTIGHET

DEL 4 RUMMET

 

Maja Bünger & Frida Christoffersson

 

En reaktion på ”Bemötande

  1. Intressant att läsa. Vill föra det vidare till resten av personalgruppen. Men tänkte på en sak. Termer och definitioner som punktuellt synsätt, auktoritär och emancipatorisk syn på läsning, dominant och utåtriktat förhållningssätt är inte sådant som personalen i allmänhet är så bekanta med. Inte jag heller. Vore bra att förklara dem i sammanställningen altenativt lägga ut texterna som diskussionerna utgick ifrån så att man kan fräscha upp minnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s