”Wursten och veganen” nya åk 4 högläser-boken

Nu är det klappat och klart: inkommande läsårs åk 4 högläser-bok blir Wursten och veganen av Åsa Asptjärn! För första gången har vi också valt att utse ett lättläst alternativ, nämligen Sofie Berthets Utan ord. Det handlar alltså om gåvoboken som delas ut till de skolklasser som besöker Bibblan berättar läsåret 2018-19.

9789163894121

Gåvoboken för högläsning: Wursten och veganen av Åsa Asptjärn

En annan nyhet är att elever i åk 4 varit med i det slutliga urvalet av gåvobok. Juryn har utifrån förslag från medarbetare valt ut två titlar, som åk 4-klasser i Sjöstadsskolan (Hammarby sjöstad) och Sofia skola (Södermalm) sedan fått läsa högt och rösta på. De två titlarna som barnen fick välja mellan var Asptjärns Wursten och veganen och Iben Akerlies Lars är LOL. Valet av Wursten och veganen motiverade eleverna så här:

  • Boken var spännande
  • Vi ville lyssna vidare
  • Varje kapitel hade en cliffhanger
  • Temat vänskap var bra skildrat

Idén till att göra barnen delaktiga i valet av åk 4 högläser kom ursprungligen från Skärholmsenheten – tack för den :).

Juryn har i år bestått av Elin Hilme Klint, Lena Vinröd, Sandra Bonassi, Idriz Idrizi, Johanna Bejbom, Lena Sundström från SSB och skolbibliotekarie Ulrika Lindmarker. Juryns utlåtande om den vinnande boken är:

”Wursten och veganen är en rolig bok, full med originella inslag, som innehåller ett ovanligare barnbokstema: politisk aktivism. Vid sidan av detta genomsyras berättelsen av klassiska teman som vänskap, lojalitet och svek. Boken håller ett högt tempo, det blir aldrig tråkigt, samtidigt som boken är fylld av frågor att stanna upp inför, bl.a: Hur mycket får vänner ljuga för varandra? Finns det lägen då det är okej att bryta mot lagen?”

utan-ord

Lättlästa högläsningsboken: Utan ord av Sofie Berthet

En lärarhandledning till Wursten och veganen är under arbete. Så fort den är färdig skickar vi ut den, med ett följebrev som kan användas i kontakten med pedagogerna i höst. Utan ord kommer inte att få en egen handledning, utan vi hänvisar till den handledning som Nypon förlag gjort till boken. Lärarna ska informeras om möjligheten att få en lättläst högläsningsbok, i stället för Wursten och veganen. Vi tror efterfrågan är blygsam, men vi har velat bemöta respons från kollegor och skolor om att den utvalda gåvoboken ibland kan upplevas vara för svår. Att välja en lättläst högläsningsbok har varit en utmaning som vi skulle kunna fylla flera blogginlägg om. Vi nöjer oss nu med att konstatera att vi rör oss på jungfrulig mark och utvärderar resultatet efteråt.

Om någon redan nu vill beställa in exemplar av gåvoboken inför höstens Bibblan berättar går det att göra via inkopsgruppen.ssb@stockholm.se Vänta dock gärna med att beställa in Utan ord, tills ni vet att någon lärare efterfrågar den.

Vi återkommer på mejlen!

/Lena S

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s