Sagostund med Blue-Bot och pirater

Går det att ha sagostund med en robot? Ja, säger vi på Stadsbiblioteket efter ett lyckat försök!

En onsdagsmorgon i april kom en förskolegrupp med sex förväntansfulla femåringar till Stadsbiblioteket för att ha sagostund med en Blue-Bot. De möttes av två piratutklädda bibliotekarier som ledde in dem i sagorummet. De slog sig ned framför en matta i form av en skattkarta, ett guldblänkande boktipsbord, och sist men inte minst, en robot… Sedan kunde sagostunden börja!

Under vintern fick alla enheter i SSB ett ”digitalt inspirationspaket” innehållandes bland annat en Blue-Bot och en MakeyMakey. Blue-Boten är en blinkande gullig robot som styrs med hjälp av knapptryckningar. När vi har haft prova-på-tillfälle med Blue-Boten på barnavdelningen har barn så små som två år kunnat vara med och styra den. Med hjälp av Blue-Boten får barnen utveckla sitt logiska tänkande, lära sig något om vad programmering innebär, och öva upp sin motoriska förmåga.

När vi började spåna om vad en sagostund med en Blue-Bot skulle kunna innehålla tog vi hjälp av materialet som följde med i paketet: en matta med en målad ö i ett hav och ett rutnät, på vilken Blue-Boten kan styras till olika punkter. Vi utgick ifrån mattan och byggde en saga med ett sjörövartema kring de olika inslag som finns med på mattan: ett piratskepp, en flaskpost, en mystisk figur i en grotta, en eldsprutande vulkan. En viktig del av sagostunden var att barnen själva skulle vara med och styra Blue-Boten, och vi skrev sagan utifrån det – med olika stationer som den skulle styras mellan. Vi inledde sagostunden med öppningsscenen ur boken Piraterna och regnbågsskatten av Sara Berg och Karin Frimodig för att sätta stämningen. Barnen fick titta på Blue-Boten, lära sig lite om hur den fungerade, och sedan började vi berätta sagan.

Det visade sig att förskolan hade en Blue-Bot som barnen hade provat på litegrann förut, men det var ändå knepigt för dem att styra den till rätt ställen. Ibland behövdes lite hjälp. Vi tror att en Blue-Bot är optimal att använda i en liten barngrupp med barn mellan 4-6 år. Engagemanget var på topp hela sagostunden och barnen turades om att trycka på knapparna. För att göra berättelsen mer levande använde vi oss av laminerade utklippta figurer ur böcker.

Sagostunden krävde lite planering och förarbete och vi delar mer än gärna med oss av det vi har gjort. Maila oss på linn.holmstedt@stockholm.se eller carina.granberg@stockholm.se så berättar vi mer!

Linn Holmstedt och Carina Granberg
Stockholms stadsbibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s