Förskolebibliotek – något för oss?

Ja, det kan en undra… I flera kommuner runt om i landet satsas det på att bygga upp små bibliotek på förskolor. Detta för att böckerna och läsningen ska komma ännu närmare barnen och deras vuxna i hemmet men också för att ge böcker, läsning, berättande och språk en ökad betydelse på förskolorna. I vissa av kommunerna sker detta i nära samarbete med folkbiblioteken som tex i Lund. På andra håll bygger de upp biblioteken inom sin egen utbildningsorganisation eller förvaltning utan att ha ett nära samarbete med folkbiblioteket som i tex Växjö och Malmö.

Vi inom Stockholms stadsbibliotek har nu arbetat under några år med att bygga upp samarbetet med stadens förskolor. Både genom att utveckla program och aktiviteter för förskolan på biblioteken men också genom studiecirklar för pedagoger, presentationer av böcker, gemensamma föreläsningar för pedagoger och bibliotekarier osv.

Samtidigt som samarbetet rullar på tex genom den nya studiecirkeln så försöker vi tänka på hur detta samarbete ska fortsätta framöver, hur använder vi från biblioteket våra resurser bäst i det här samarbetet och vad är det förskolorna behöver ifrån oss? Hur kan vi vara ett stöd och hur kan vi inspirera till böcker, läsning och berättande på förskolorna även i fortsättningen? I funderingar kring detta har både en del förskolor och vi kommit att tänka en del kring det här med förskolebibliotek och förskolor med litteraturprofil osv. Kan det vara möjligt att hitta någon variant som kan passa vårt samarbete mellan bibliotek och förskolor i Stockholm, eller i vissa delar av Stockholm.

Det har nu visat sig att flera stadsdelar har en vilja att fördjupa samarbetet med oss på biblioteken och vi kommer nu under 2017 att tillsammans med utbildningsförvaltningen, stadsdelsförvaltningarna i Farsta, Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby samt de berörda biblioteken i dessa stadsdelar att genomföra en förstudie för att i den undersöka hur och om det kan gå att under 2018 göra en pilot kring förskolebibliotek på några få förskolor i de nämnda stadsdelarna. Vi har inte ännu haft det första mötet men det känns mycket spännande och ska bli kul att se vart detta kommer att ta vägen. Det här arbetet kommer att ske i liten skala för att vi ska kunna se, lära och undersöka vad som är möjligt och inte.

Det som är tydligt i det kommande arbetet och som också varit tydligt i vårt samarbete med förskolorna är vikten av att arbetet är förankrat på alla nivåer och att utvecklingen av det fortsatta samarbetet sker tillsammans med de stadsdelar vi verkar i. Ett fastställande av samarbetet kommer då förskolan och vårt samarbete finns inskrivet i den skolbiblioteksplan som kommunfullmäktige ska besluta om i vår. Vi återkommer med information om den så snart den är tagen.

/Karin

One thought on “Förskolebibliotek – något för oss?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s